btw-id: NL001301266B71

Onder de 18 geen alcohol                sinds 1981 

 handelsregister: 20042022 

 

enkele van onze wijnmakers

 

      

              

Domaine Saint Hilaire

 

Domaine Saint Hilaire in Montagnac ligt verscholen te midden van uitgestrekte wijngaarden tussen Molières Pézenas en het pittoreske havenstadje Mèze aan het Etang de Thau. 

Het 70 hectare tellende domein produceert waarschijnlijk al wijn sinds het Romeinse tijdperk, maar het was Baron Hilaire Reynaud die het de naam van zijn patroonheilige gaf, toen hij het domein in 1817 kocht. Geboren in de omgeving en bekend geworden als een van de belangrijkste generaals in Napoleons 'Grande Armée' was de baron een echte beroemdheid in de regio. 

Het is een familiebedrijf. De huidige eigenaren, Nick en Lisa Kent, namen het domein (met bosperceel en een monumentaal pand voor verhuur) in 2015 over van de familie James. Nick heeft een succesvolle internationale carrière gehad in managementconsulting, Lisa heeft vele jaren voor consulting in het bankwezen gewerkt en de laatste jaren werkt zij veel ten behoeve van goede doelen. 

In onze zoektocht naar goede wijnen uit de Languedoc, maakten wij begin 2015 kennis met de familie James. Twee jaar later maakten wij kennis met Nick Kent. De wijnen van dit domein waren nog steeds bijzonder interessant. Begin van dit jaar hernieuwden wij de kennismaking. Inmiddels waren er kleine veranderingen in het assortiment. Bij de witte wijnen was men overgestapt van enkele blends van twee druivensoorten naar afzonderlijke cépagewijnen. Dat bleek nog weer een vooruitgang. De chardonnay-wijnen zijn een beetje hun specialiteit geworden, maar de meeste van hun wijnen zijn uitblinkers. De verhouding kwaliteit-prijs is ook prima in orde.

Hun wijnen worden regelmatig bekroond met Franse en internationale prijzen van prestigieuze organisaties zoals Decanter, Concours Mondial Bruxelles, Concours National en Jancis Robinson. De top van het assortiment vind je in diverse restaurants met een Michelin-ster en 5 * -hotels door heel Europa.

 
 

Wijngaard de ApostelhoeveFrits Bosch, wijnhandelaar in Maastricht, plantte in 1967 een paar honderd wijnstokken op de Sint-Pietersberg, bij de overblijfselen van het middeleeuwse klooster Slavante. Hij bracht fruitteler Hugo Hulst, van de Apostelhoeve op de Louwberg, in contact met de Belg Jean Bellefroid, verzekeringsagent, amateurhistoricus en wijngek, die in de Tweede Wereldoorlog in Duitse wijngaarden tewerkgesteld was. Die kwam bij de Apostelhoeve langs met een historische landkaart van Maastricht en omgeving, waarop te zien was dat de zuidkant van de Louwberg, ten westen van Maastricht, bezaaid was met wijnstokken. Het wijnvirus sprong meteen over. In 1970 plantte Hugo Hulst, de derde generatie op de Apostelhoeve, een wijngaard van 2500 stokken aan rondom de hoeve.

Dit gebied kent een heel lange historie met wijn. De oudste vermelding dateert uit 968. Op het hoogtepunt was er waarschijnlijk meer dan 1000 hectare rondom Maastricht beplant met wijnstokken. Door verschillende oorzaken was de wijnbouw in dit gebied volledig gestaakt. Bier werd een grote concurrent als volksdrank, met name toen door de toepassing van hop bier langer houdbaar werd en pittiger van smaak. Een koudegolf, de ‘Kleine IJstijd’ vanaf 1530, de Tachtigjarige Oorlog en de rond 1860 uit Amerika geïmporteerde druifluis, maakten dat de wijnbouw uiteindelijk helemaal uit Limburg verdween. Hugo Hulst was na lange tijd de eerste professionele wijnbouwer in Limburg. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door zijn zoon Mathieu en diens echtgenote Julka en de derde generatie dient zich aan. De Apostelhoeve is inmiddels het bekendste wijngoed van Nederland.

De bodem van de Louwberg bestaat uit humusrijke löss, diverse lagen mergel (kalk) en silex (kiezel). Het gebied heeft een microklimaat met een temperatuur die twee à drie graden hoger ligt dan in de omgeving. Mathieu Hulst: "Onze appels waren ook altijd twee weken eerder rijp." Voor het tijdig rijpen van de wijndruiven is dat verschil belangrijk: hoe later de oogst, hoe groter de risico's. Op 10 hectare worden uitsluitend klassieke rassen voor witte wijnen verbouwd: müller-thurgau, pinot gris, auxerrois en riesling.

Er wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt. Er worden bijvoorbeeld roofmijten gebruikt om insecten te bestrijden en er worden bladmeststoffen gebruikt op basis van fosforigzuur. De plant krijgt daardoor meer weerstand en is minder gevoelig voor de zeer schadelijke schimmelziekten (waartegen in de conventionele wijnbouw nogal wat milieubelastende bespuitingen gebruikt worden). Ook ontbladering wordt toegepast, waardoor de trossen minder compact worden en sneller kunnen drogen na een regenbui, wat ook gunstig is ter voorkoming van schimmels. De geoogste druiven worden enkele uren ingeweekt, waarna ze computergestuurd pneumatisch worden geperst. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks, op een temperatuur tussen de 13 en 17 graden. In het voorjaar worden de wijnen op de hoeve gebotteld. In september raakt de oogst van het voorafgaande jaar soms al op. (In augustus '16 was de pinot gris op het wijngoed al uitverkocht). 

Een populaire wijn is de Cuvée XII, een zeer geslaagde assemblage van de druivensoorten müller-thurgau, pinot gris en auxerrois (deze cuvée is vernoemd naar de twaalf apostelen). Wij hebben van Nederlandse wijnen nogal wat assemblages geproefd, maar bij de witte wijnen is deze tot nu toe onze favoriet.

De wijnen zijn vele malen bekroond, ook internationaal. Ze staan in Nederland en ook ver daarbuiten (tot in Tokyo ...) op de kaart in de horeca, van eetcafé tot restaurants met Michelinster(ren). KLM heeft de müller-thurgau geschonken in de businessclass (de Apostelhoeve produceert te weinig om ook zo'n afnemer constant van één en dezelfde wijn te blijven voorzien). Door het wijnblad Perswijn werd Mathieu Hulst in 2013 uitgeroepen tot beste Nederlandse wijnmaker.

Onze stelling: de wijnen van de Apostelhoeve zijn van hoge kwaliteit en zijn bovendien duurzaam gemaakt. Ze kunnen – ook qua kwaliteit-prijsverhouding - naar onze ervaring zeer goed wedijveren met duurzaam gemaakte Franse kwaliteitswijnen.

De Apostelhoeve maakt alleen (droge) witte wijnen, stil en mousserend. In Limburg wordt vooral witte wijn gemaakt. Een wijngaard als Sint Martinus in Vijlen, van de gedreven wijnmaker en wijnbouwadviseur Stan Beurskens, maakt inmiddels ook enkele bijzonder fraaie rode wijnen.

oogst bij de Apostelhoeve    

 


Vinicola de Tomelloso

 


Vinicola de Tomelloso is een top-bodega in het oude wijnstadje Tomelloso (39.000 inwoners), 170 km ten zuid-zuid-oosten van Madrid, in het zeer uitgestrekte La Mancha, in het hart van het gebied van Don Quichote.  


In 1986 namen 28 families van wijnboeren het initiatief om hun wijnen samen op de markt te brengen. Na herstructurering van de wijngaarden en de aanplant van nieuwe rassen zoals verdejo, sauvignon, chardonnay, tempranillo, merlot en cabernet sauvignon werd een moderne wijnmakerij gebouwd. John Radford (1998) in De wijnen van Spanje, p. 169: “Deze bodega wil de beste cépagewijnen van La Mancha maken en is daar goed in geslaagd.” Neem zelf de proef op de som!  www.vinicolatomelloso.com   


 

 

Anna Spinato 

 

Azienda Vinicola Anna Spinato is een familiebedrijf in het noordoosten van Italië, in de wijnstreek Veneto, in Ponte di Piave, 30 km van Venetië. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in het maken van licht-mousserende en mousserende wijnen. Wij kozen uit hun assortiment allereerst een Moscato Spumante, een feestelijke friszoete mousserende wijn. www.spinato.it