btw-id: NL001301266B71

Onder de 18 geen alcohol                sinds 1981 

 handelsregister: 20042022 

Duitse wijnen

Toon per pagina | Aantal producten: 2
Silvaner Kabinett trocken Thüngersheim Franken
Prijs: € 7,00
Details Bestellen
Domina QbA Rotwein Thüngersheim Franken
Prijs: € 8,90
Details Bestellen

Duitsland

Duitse wijnen hadden in Nederland lang de reputatie van halfzoete, goedkope witte wijnen met een vrij laag alcoholpercentage, massaal geproduceerd door 'Großkellereien'; (o.a. de 'Liebfraumilch', een zoetige, goedkope bulkwijn die uit alle Duitse wijngebieden afkomstig kon zijn, bestemd voor grootverpakking en supermarkt).

In de jaren '80 is opbrengstbeperking per hectare ingevoerd, wat de kwaliteit ten goede komt. In de afgelopen decennia is er veel veranderd in vraag en aanbod. Individuele Duitse wijngoederen leveren steeds meer karaktervolle droge witte wijnen, naast aantrekkelijke rosés en vollere rode wijnen. Een wijngebied dat onder andere bekend staat om zijn fraaie droge witte wijnen, is Franken. Franken is het enige wijngebied in Beieren, langs de oevers van de Main. De prijzen zijn uiteraard hoger dan voor de simpele massaproducten, maar de verhouding kwalilteit-prijs is opvallend goed. Ze steken gunstig af bij die van diverse Franse wijnen van een vergelijkbare kwaliteit. Bovendien leveren de Duitse wijngoederen vaak een groter assortiment aan wijnen dan de meeste Franse: er valt dus meer te proeven, te vergelijken en te kiezen !

De controle van overheidswege op wijn is nergens zo streng als in Duitsland. Duitsland kent de 'TÜV-Prüfung' voor kwaliteitswijnen, waarbij alle wijn worden geanalyseerd en geklasseerd (naar algemene maatstaven) en bovendien worden geproefd. De administratie van oogst en botteling worden gecontroleerd. Dat resulteert uiteindelijk in een 'amtliche Prüfungsnummer' dat op de etiketten moet worden vermeld. Voor eventuele nacontrole worden van alle gekeurde wijnen monsterflessen bewaard.

Franken

Het wijngebied Franken omvat ongeveer 6100 hectare wijngaarden (het totale wijnbouwoppervlak in Duitsland is 102.000 hectare). Het middelpunt van de streek is de historische stad Würzburg. Schenkingsakten uit 777 en 779 maken al melding van wijnbouw, toen vooral voor miswijn. In de middeleeuwen was er 40.000 hectare aan wijngaarden, in de 20e eeuw kromp dat tot 2000 hectare. 77% van de geproduceerde wijnen is wit. Sinds 1659 is de silvaner de meest kenmerkende druivensoort (en wijnsoort) voor deze streek (24%). Ruim 100 jaar geleden werd ook de müller-thurgau (riesling x madeleine royal) geïntroduceerd, tegenwoordig de meest geteelde druivensoort (27%), wat meer aansluitend bij een 'brede smaak'.

Toch is het juist spannend om wijnen van meerdere druivensoorten te ontdekken, bijvoorbeeld ook de typisch Duitse scheurebe (riesling x buckettraube), die fraai aromatische wijnen oplevert. Ook de voorname zoete zijn zeker het proeven waard, bijvoorbeeld als dessertwijn ! Er wordt onder andere dessertwijn gemaakt van volrijpe, met de hand geselecteerde druiven van de 'rieslaner', een kruising van riesling en silvaner, uit het buurdorp Veitshöchheim, die slechts op enkele wijngoederen wordt verbouwd.