btw-id: NL001301266B71

Onder de 18 geen alcohol



                sinds 1981 

 handelsregister: 20042022 

veelgestelde vragen

 

Regelmatig krijgen wij de vraag: "Hebt u de wijn X ?" Het antwoord is bijna altijd: "Nee, helaas." Alleen al in een wijnstreek als Bordeaux zijn er duizenden verschillende wijnen. Een wijnhandel met bordeauxs als specialiteit kan daarvan misschien een honderdtal leveren ... En dan hebben we het nog maar over één wijnstreek ! In de boekenbranche bestaat een vrij uniek centraal distributiesysteem waardoor je in elke boekhandel in principe elk uitgegeven boek kunt bestellen, maar dat geldt onder andere niet voor de wijnbranche.

"Ik heb een aantal oude flessen wijn gekregen. Zijn die waardevol?"
antwoord: "Helaas, zelden !" Enkel en alleen als het gaat om bepaalde zeer speciale wijnen - ook niet al te oud - kan er eventueel sprake zijn van 'waarde'. Er is ook dan pas sprake van 'handelswaarde' als het gaat om dozen of originele kisten (vaak 12 flessen), die onder zeer goede omstandigheden zijn bewaard. Het merendeel van oude flessen wijn is niet eens meer drinkbaar. Wilt u meer weten, bijvoorbeeld voor grotere partijen? Vraag dan advies aan een vakkundig wijnhandelaar in wie u vertrouwen stelt.

"Aan de kurk / onderin de fles zit een kristalvormige afzetting, is dat sulfiet?"
Nee, dat zijn kristallen van wijnsteenzuur, die zich onder andere bij lage temperaturen kunnen vormen. Ze zijn onschadelijk voor de kwaliteit, hoogstens wat lastig bij het uitschenken.

"Hoe lang kan ik een open fles wijn bewaren?"
Vooropgesteld dat dat per wijn kan verschillen: in het algemeen: bij voorkeur de volgende dag opdrinken. Daarna treedt al snel merkbaar smaakverandering op. (O.a. bepaalde bijzondere zoete wijnen blijven langer goed.) Het maakt ook verschil hoeveel lucht er in de fles zit: hoe meer lucht, hoe eerder de wijn onder invloed daarvan verandert. Sluit de fles goed af en zet witte wijn en rosé altijd in de koelkast en rode wijn koel (eventueel in de koelkast, maar laat die wijn dan wel tijdig weer op temperatuur komen). 

Wijn is veel gevoeliger voor bederf dan sterkalcoholische dranken als jenever, whisky of cognac. 

Bij wijnbars en restaurants met veel 'open wijnen' beschikt men over een professionele installatie, waarbij een bepaald gas in de fles gepompt wordt, waardoor de wijn langer houdbaar is, vrijwel zonder kwaliteitsverlies. De voor particulieren aangeprezen handpompjes waarmee een wijn zogenaamd 'vacuüm' getrokken zou kunnen worden, zijn onzinnig: dat kan uiteraard alleen met professionele apparatuur, bijvoorbeeld in laboratoria. De daarbij (ook afzonderlijk) geleverde rubberen 'kurken' kunnen wel handig zijn. Tegenwoordig worden ook voor particulieren hulpmiddelen aangeboden waarbij gas in de aangebroken fles kan worden gespoten, dat is wel effectief (maar ook nogal kostbaar).