btw-id: NL001301266B71

Onder de 18 geen alcohol                sinds 1981 

 handelsregister: 20042022 

restaurants en wijn: niet altijd een geslaagde combinatie

Waarom wordt nog steeds in het overgrote groot deel van de Nederlandse restaurants rode wijn geschonken op omgevingstemperatuur (vaak 22 à 24 graden), dat ondanks de doorgaans aanwezige wijnklimaatkast(en) ?

De oubollige wijsheid dat rode wijn 'op kamertemperatuur' geschonken moet worden, refereert aan reeds lang vervlogen tijden met een kamertemperatuur van 16 à 18 graden.

Voor de meeste rode wijnen is 16 à 18 graden geschikt, voor fruitige rode wijnen, zoals beaujolais en rode Loirewijnen mag dat nog iets koeler. Een paar graden verschil in temperatuur maakt duidelijk verschil in de smaakbeleving. Een rode wijn gemakshalve geserveerd op 22 à 24 graden komt al gauw log en alcoholisch over!

Je zult gelukkig niet gauw pils lauw geserveerd krijgen, maar rode wijn op een duidelijk te hoge temperatuur blijkt men in veel restaurants helaas heel normaal te vinden.

Als je als klant daar aanmerkingen op maakt, word je naar mijn ervaring nogal eens raar aangekeken: een gebrek aan elementaire vakkennis (nog afgezien van de manier waarop je met gasten omgaat).