Ons btw-nummer vindt
u op onze facturen.

Onder de 18 geen alcohol                sinds 1981 

 handelsregister: 20042022 

Kaas en wijn

Veel wijndrinkers gaan nog uit van de oude 'regel' dat bij kaas (alleen) onversterkte rode wijn past. Dat is ooit bedacht voor klassieke Nederlandse kazen en de uitverkoren rode wijn was dan meestal een klassieke bordeaux. Bij dat soort kazen is er vaak een meer geschikte wijn: rode port. Met name bij oude kaas is dat een goede keus. Een tawny port is een goede optie (bij voorkeur lichtkoel geserveerd).

Bij de vele witschimmelkazen (o.a. Brie, Camembert en Chaource) past een droge witte wijn beter. De in de wijn veelal aanwezige frisse zuren harmoniëren goed met dit soort kazen. De bekende wijnschrijver Hubrecht Duijker heeft er al lang geleden op gewezen, maar oude gewoonten hebben een taai leven.

Bij de blauwaderkazen is een zoete witte wijn heel geschikt, bijvoorbeeld een goede Bergerac moelleux (vrij zoet) of een Sauternes (weelderig zoet, wel kostbaarder). Sauternes is ook vaak in flesjes van 0,375 of 0,5 l verkrijgbaar. In restaurants wordt dat soort wijn vaak in kleine glaasjes geschonken. Bedenk wel dat zoete witte wijnen extra goed gekoeld moeten worden geserveerd.

Combinaties die ons heel goed bevallen: Blue d’Auvergne met Bergerac moelleux (Château Tourmentine, biologisch) of Sauternes (Château Laribotte). (Blue d'Auvergne is alom verkrijgbaar.)

De Château Tourmentine moelleux wordt gemaakt van overrijpe druiven en heeft daardoor een volle, rijke, zoete smaak. De wijn is bovendien biologisch en interessant geprijsd !

Bij de Château Laribotte Sauternes zijn de druiven bovendien aangetast door de 'edele' schimmel botrytis cinerea, waardoor de schil doorlatend wordt en vocht verdampt, waardoor een zeer extractrijke wijn ontstaat met een weelderig zoete smaak. Dit is een risicovol procedé (kan bij slechte weersomstandigheden geheel mislukken), met ook nog eens een laag rendement per hectare en een arbeidsintensieve selectie in meerdere gangen door de wijngaard, waardoor 'botrytiswijnen' al gauw (zeer) kostbaar zijn. 

Omdat smaken ook op dit punt verschillen, blijft het een kwestie van uitproberen, maar stap in elk geval af van de ‘regel’ dat bij (alle) kaas altijd (onversterkte) rode wijn hoort.